Gjenklang etter jubileumskonferansen

Publisert av Berit Aanesen den 11.09.24.



Et lite tilbakeblikk til månedsskiftet august / september:

Vellykket jubileumskonferanse om aldring og psykisk helse


Psykolog og spesialist i gerontopsykologi, Mirka Kraus, holdt et engasjerende foredrag under NFITs jubileumskonferanse, der hun både understreket det store og økende kapasitetsgapet innen offentlig helsetilbud rettet mot aldring og psykisk helse, og poengterte verdien av tidlig resiliensbyggende intervensjon.



NFITs jubileumskonferanse på Husøy utenfor Tønsberg hadde god oppslutning, og temaet “aldring og psykisk helse” engasjerte forsamlingen. Den økende andelen eldre i befolkningen innebærer et økende kapasitetsgap innen offentlig helsetilbud også innen psykisk helse, noe som ikke kan løses bare med frivillighet. Det er utvilsomt behov for kompetente ressurser.  

Der lederen i åpningstalen undret seg over om Helse-Norge nå er klar for at integrative terapeuter kan være med og bidra, og fremhevet kvaliteten i ikke bare metoder og teknikker, men fremfor alt det systematiske og faglig bærekraftige som ligger bak, bekreftet paneldebatten med Linda Ernstsen (NTNU), Arild Stensland (Veiledernettverket NOSCO), Rita Strand Frisk (pensjonist, tidligere ansatt ved NMH) og Torhild Viste (Den Norske Kirke) at denne kompetansen er både relevant og aktuell.


Programmet gjenspeilet fagområdet godt, og en av grunnleggerne, prof. Dr. Mult. Hilarion Petzold fra Tyskland, fokuserte på den helsefremmende verdien av å fremheve og forsterke det sunne i individet, uten dermed å ignorere eventuell lidelse. Han belyste også den lange tradisjonen med det integrative arbeid med eldre, som understreker hvor virkningsfull og utprøvd metoden er.


Flere av konferansens workshops og foredrag hadde fokus på ulike tilnærminger til dette - fra enkle bevegelsesterapeutiske tilnærminger som å gå (Annette Höhmann-Kost, Tyskland) til musikkterapi (Tone Sæther Kvamme, NMH), mens andre hadde et like relevant fokus på symptombilder og diagnostikk (Eivind Aakhus, Nasjonalt senter for Aldring og Helse).

 

Se flere bilder fra jubileumskonferansen her


Kanskje litt uventet for mange, var også filosofen Henrik Syse en av foredragsholderne. Han klarte å trollbinde forsamlingen selv via zoom-overføring fra Sri Lanka, med sitt innlegg "Om forskjellen på å være deltager og å være tilskuer: refleksjoner rundt menneskerettigheter og menneskeverd". Foredraget var høyst relevant, tankevekkende og vitaliserende - og berørte flere aspekter av integrativ tenkning.


Mens styret nå fordøyer inntrykkene og ufortrødent fortsetter arbeidet med å få fagområdet Integrativ terapi opp og frem, kan du fortsette å få smakebiter av hva faget har å by på, gjennom kurs og arrangementer utover høsten, eller ved å melde deg på vårt nyhetsbrev.  Og skulle du ha ideer til samarbeidsprosjekter som involverer deg selv, ditt fagområde, din bedrift eller noe annet der du tenker vår kompetanse er interessant, hører vi svært gjerne fra deg!